Gaziantep
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Antep Savunması, tüm ayrıntılarıyla ele alınacak

Antep Savunması, tüm ayrıntılarıyla ele alınacak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, milli bilincin güçlenmesini sağlamak için Antep Savunması’nda öne çıkan şahsiyetler, hukuksal süreç ve sosyolojik yapı hakkında öğrencilere ilçelerde paneller düzenliyor.

Gazikültür A.Ş., Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı ve Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 102’nci yıl dönümü dolayısıyla “1923’e Giden Yol 1920’den Geçiyor” mottosundan hareket ederek Gaziantep’in her ilçesinde Antep Savunması, tüm ayrıntılarıyla alanında uzman isimlerce gözler önüne seriliyor. Merkez ilçeler de dahil olmak üzere 9 ilçede planlanan panellerin ilk gününde İslahiye, Nurdağı, Nizip, Karkamış, Araban ve Yavuzeli’nde Antep Savunması farklı konu başlıkları altında ele alındı.

“Kurtuluş Panelleri” kapsamında İslahiye’de panelistlerden Prof. Dr. Fahri Temizyürek, “Türk Tarihinde Çığır Açıcı Bir İsim: Kilisli Muallim Rıfat”, Prof. Dr. Aydın Gülan ise “Tarihi Bir Dönemin Takdirine Dair Hukuki Süreç: Antepe Gazi Unvanı” konuları hakkında öğrencilere bilgi verdi. İslâhiye ilçesindeki Şehit Gökhan Alıcı Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde organize edilen ve öğrencilerin kitabi bilgileri büyük bir keyifle dinlediği panelin oturum başkanlığını Ali Işıner Haşimoğlu yaptı. Bir saat süren panelin katılımcıları arasında Gazi Kültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar da vardı.

Gülan, Antep Savunmasının hukuksal sürecini anlattı
Prof. Dr. Aydın Gülan, Türk tarihinin bağımsızlık mücadelesi için önemli bir noktada bulunan Antep Savunmasının hukuki süreci ve Gazilik unvanının ve İstiklal Madalyası’nın alınışı hususlarında önemli bilgiler aktararak, müdafaanın detaylarını en önemli ayrıntılarına kadar öğrencilerle paylaştı. Bu kapsamda Prof. Dr. Gülan, Antep’e Gazilik unvanı ve İstiklal Madalyası verilmesinin iki kanunla gerçekleştiğini belirterek, “Bu kanunların kabulü, Gaziantep savunmasının takdirini gösteren hukuki bir süreç. Bu hukuki süreç sadece bir kanun maddesinden ibaret değil. Bu maddelerin kabulüyle ortaya çıkan sonuçlar önemli. Bu hukuki süreçle birlikte bir şehrin kendini sürekli yenilemesi, hak ettiğini alması ve benzerleri arasında farkına sahip çıkması açısından aslında biz bu fikrin devamlılığına, mücadelesine ve şehre çıkma azmine değinmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

"Kilisli Muallim Rıfat’ın önemi"
Prof. Dr. Fahri Temizyürek, “Türk Tarihinde Çığır Açıcı Bir İsim: Kilisli Muallim Rıfat” konusunu ele aldı. Temizyürek, konuşmasında Kaşgarlı Mahmut’un kaleme aldığı “Divanı Lügatit Türk” eserinden yola çıkarak dünyada eşi benzeri olmayan bu eserin bugün, kitap haline gelmesinde önemli rolü olan Kilisli Muallim Rıfat’ın kitabı bulan Ali Emiri ile olan hikayesinden bahsetti.

Nurdağı’nda ise Antep Savunması’ndaki stratejik olaylar ve Gaziantep mutfağı ele alındı 1923’e Giden Yol 1920’den Geçiyor Kurtuluş Panelleri çerçevesinde Nurdağı ilçesi Nurdağı Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda Doç. Dr. Bilge Gök’ün moderatörlüğünde Prof. Dr. Özlem Baş ve Prof. Dr. Seyfi Yıldırım öğrencilerle bir araya geldi. Dinleyicileri arasında Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver’in de bulunduğu panelde, Prof. Dr. Seyfi Yıldırım, “1923 Barış Sürecine Giden Yolda 1921 Gelişmelerinin Rolü: Şanlı Antep Direnişi” konulu konuşmasının ilk bölümünde Antep Savunması öncesi dünyada ve Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan olaylar, son durum, Birinci Dünya Savaşı’nda yapılan gizli antlaşmalar ve bölgenin paylaşımı konusunda izleyicilere bilgi verdi.
Prof. Dr. Özlem Baş ise açlık, savaş ve Gaziantep mutfağı temalı sunumunda insan üzerinde açlığın oluşturduğu psikolojik etki, Gaziantep mutfağının gelişim süreci, dünya mutfaklarıyla kıyaslanması üzerine dururken, Gaziantep mutfağının bir füzyon mutfak olduğunu dile getirdi.

Nizip’te de “Kurtuluş Panelleri” kapsamında panelistlerden E. Tümgeneral Yücel Karauz, “Gaziantep Savunmasının Türk Kurtuluş Mücadelesindeki Önemi”, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Antep Savunmasında Sağlık” konuları hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Antep Savunmasında sağlık konuları anlatıldı
Dr. Samet Bayrak, Gaziantep savunmasının çok zor şartlar altında yapıldığını belirterek tıbbi malzeme bulmanın çok zor olduğunu buna rağmen hekimlerin canla başla çalışmaya devam etiklerini belirtti. Fransızların kente çok büyük zararlar verdiğinden bahseden Dr. Samet Bayrak, “Hekimler hastalarını narkoz almadan ameliyat etmek zorunda kalmıştır. Bugün Filistin de yaşanan durumun aynısı Antep Savunması döneminde bizim insanımıza da yaşatılmıştır. Bunları yapan aynı zihniyet aynı düşünce, aynı batıdır” dedi.

“Böyle bir savunma vermiş ataların evlatları torunları olmak çok gurur verici”
Gaziantep savunmasına uzun süreli olmasında Çanakkale cephesinden terhis olan askerlerin katılmasının etkili olduğunu söyleyen Tümgeneral Yücel Karauz, savunmada alınan karaların ve Tekalifi Milliye emirlerinin öneminden bahsederek, “Böyle bir savunma vermiş ataların evlatları torunları olmak çok gurur verici bir şey. Bugün sizler burada bu ortam eğitim alabiliyorsanız aslında dedelerinizin döktükleri kan sayesindedir. Onun için Antep’in kıymetini bilmek lazım. Şehitkâmil’in ruhuna Şahinbey’in ruhuna, Karayılan’ın ruhuna uygun evlat olmak lazım” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!