Melih Meriç meclise araştırma önergesi sundu
SİYASETCHPli milletvekili Melih Meriç, akademisyenlerin ekonomik koşulları başta olmak üzere yaşadıkları sorunları meclis gündemine taşıdı. Meriç, araştırma önergesi sundu.
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç Üniversitelerde görev yapan akademisyenlerimizin yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğini belirtti. Bu önemli konuya duyarsız kalmayan Meriç “akademik, teknolojik ve bilimsel gelişimini olumsuz etkileyen, devlet ve vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaş sorunu başta olmak üzere genel olarak akademisyenlerin sorunlarının tüm boyutlarıyla araştırılması ve bu sorunlara kalıcı siyasi ve yasal çözümler üretilmesi amacıyla” TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
AKADEMİK YATIRIMLAR YETERLİ DEĞİL
CHP’li Meriç vermiş olduğu meclis araştırma önergesinde, “Bir ülkenin gelişmişliği, üniversitelerinin uluslararası alanda rekabet edebilir bilim insanı yetiştirmesi, bilimsel yayınlar ve ürünler geliştirmesi ile mümkündür. Üniversiteler aynı zamanda hem teknoloji ve sanayi sektörünün hem de diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu geleceğimiz olan gençleri yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Bilim ve teknolojide hızlı bir şekilde ilerleyen ülkelere bakıldığında da yüksek öğretime ciddi yatırımlar yaptıkları görülmektedir. Türkiye’de ise nitelikli eğitime, eğitimi verecek olan akademisyenlere, bilime ve çağın gerektirdiği teknolojik yeniliklere yeteri kadar yatırım yapılmamaktadır.” ifadelerine yer verdi.
AKADEMİSYEN MAAŞLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA KATKI SUNACAK BOYUTTA DEĞİL
Meriç, “Türkiye’de akademisyenlerin maaşları uluslararası araştırmaya, bilimsel yayınlara erişmeye, konferans ve kongrelere katılmaya olanak vermediği gibi yurt içinde dahi alanlarındaki gelişmeleri takip etmeye, bilimsel yayına erişmeye, konferans ve kongrelere katılmaya olanak vermemektedir. Bu anlamda araştırmalara katkı sunan burs, fon veya üniversite harcırahları ise yok denecek kadar azdır.” ifadelerine yer verdi.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ AKADEMİSYENLERİN MAAŞLARI ÜZERİNDEN KÂR YARATMAYA ÇALIŞMAKTADIR
CHP’li Meriç, vakıf üniversitelerinde görev alan akademisyenlerin sorunlarını ise önergesinde şu ifadelerle açıkladı: “Türkiye’de sayıları her geçen gün artan vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerimizin maaş sorunu ise daha karmaşık, denetlenmeyen ve işin içinden çıkılamayan bir hâl almıştır.
YÖK Kanunu’na 2020 yılında eklenen 8. Maddeyle, her ne kadar Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşlarından az olamaz hükmü getirilmiş olsa da, bu kanun hükmü realitede uygulanmamaktadır.
Vakıf üniversitelerinin ödemesi gereken vergilerin akademisyenlerin maaşlarından kesilmesi gibi yöntemlerle akademisyenlerin maaşları tırpanlanmaktadır. Bu gibi yöntemlerle, kâr amacı gütmemesi gereken vakıf üniversiteleri akademisyenlerin maaşları üzerinden kâr yaratmaya çalışmaktadır.”
KALICI SİYASİ VE YASAL ÇÖZÜM İÇİN SORUNUN ARAŞTIRILMASI GEREKMEKTEDİR
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, ülkenin akademik, teknolojik ve bilimsel gelişimini olumsuz etkileyen, devlet ve vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaş sorunu başta olmak üzere genel olarak akademisyenlerin sorunlarının tüm boyutlarıyla araştırılması ile bu sorunlara kalıcı siyasi ve yasal çözümler üretilmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdiğini ifade etti.
İlginizi Çekebilir