© Gazete Seyyar

Mali Müşavir nedir? 2023 yılı Mali Müşavir Maaşları?

Mali müşavir bir şirketin her türlü muhasebe işlemini yöneten kişiye verilen isimdir. 2023 yılı Mali Müşavir maaşları merak ediliyor.

Mali müşavir, hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından en az lisans mezunu olan ve yürürlükteki mevzuata göre vergi planlama hizmeti sunan, vergi iadelerini hazırlayan, muhasebe defteri tutan, bordroların yönetimini gerçekleştiren bir meslek mensubudur. Mali müşavirler, şirketlerin ve bireylerin mali işlerini düzenlemek, vergi yükümlülüklerini yerine getirmek ve finansal konularda danışmanlık hizmeti vermek gibi görevleri üstlenirler.

2023 YILI MALİ MÜŞAVİR MAAŞLARI NE KADAR?

2023 yılı itibariyle Mali Müşavir maaşlarıyla ilgili verilere göre, 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir, Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. 

MALİ MÜŞAVİR NASIL OLUNUR?

Mali müşavir olabilmek için üniversitelerin  4 yıllık Hukuk, Maliye, İşletme Muhasebe, Bankacılık İktisat ve  Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olmak ya da bu bölümlerde yüksek lisans yapmış olmak gerekir.  Bu zorunlu eğitimden sonra mali müşavir olmak için gereken bir sonraki aşama staja başlama sınavıdır. Üniversite eğitimini bitiren öğrencilerin yılda 3 defa yapılan mali müşavir staja başlama sınavına mezun olduktan en fazla bir yıl sonra girmeleri ve geçer not almaları gerekir. Bu sınav için geçer not 100 üzerinden 60 şeklindedir. Sınava üç yıl boyunca toplamda 9 defa giriş hakkı vardır, 9 defa sınavı geçemeyen kişiler mali müşavir olamaz. Sınav geçildikten sonra zorunlu olarak 3 yıl staj yapılması gerekir. 3 yıl zorunlu stajı bitiren kişiler artık resmi olarak mali müşavir unvanına kavuşur. 10 yıl boyunca mali müşavir olarak çalışan kişiler Yeminli Mali Müşavir seviyesine ulaşır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER