© Gazete Seyyar

EVİN İÇİNDEKİ CANLI BOMBA

Gaziantep’in uyuşturucu madde problemini kaleme aldığımız 5 soru-5 cevap yazı dizisinin ikinci röportajı ile bağımlı yakınlarının yaşadıkları mağduriyeti metne döküyor, yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyoruz.

EVİMİZDE SANKİ CENAZE VARDI

Gazete Seyyar Editörü: Madde kullanımını ilk nasıl öğrendiniz ve öğrendiğinizde neler hissettiniz?

Bağımlı ailesi: Madde bağımlısı kardeşimde ilk olarak askerlikten sonraki dönemlerde bir şeyler hissetmeye başladık. Alkol aldığını düşünüyorduk. Sonrasında işin boyutunun farklı olup, madde kullandığını öğrendiğimizde o günler bizim için çok zordu. Biz hemen kardeşimi kaybedeceğimizi hemen öleceğini düşündük. Sonrasında ne yapabiliriz buradan kurtarmak için diye düşünmeye başladık.

Aslında bizim öğrenme şeklimiz daha bir enteresandı. Biz mafyaya bulaştı, mafya zorla kullandırıyor diye düşündük. Çünkü böyle şeyler yapacak biri değildi benim kardeşim. Böyle bir şeyi kendi aklı ve iradesiyle yapıyor olmasını kabul edemedik. Herhalde birisi aileni öldürürüz, seni öldürürüz gibi tehdit zoruyla kullandırılıyor diye düşündük. Bizim öğrenme şeklimiz eve geç gelmeler, birkaç gün eve gelmemeler başlayınca biz o zaman anlamıştık. Öğrendiğimizde bizim ailemizde sanki evin içinde bir cenaze varmış gibi hissettik. Bütün aile fertleri bir araya gelip kendisiyle konuştuk, çözüm yolu aradık. Sonrasında anladık ki yanlış arkadaş tercihiyle başlamış.

 

 

 

Gazete Seyyar Editörü: Bir madde bağımlısı bireyle aynı evde bir kadın olarak anneniz, siz ne gibi zorluklar yaşadınız?

 

Bağımlı ailesi: İlk zamanlarda çok anlamadık ama işin sonraki boyutları çok zordu. İlk zamanlarda onu, annem evladı ben ise kardeşim gibi görüyordum. Ama sonrasında fark ettik ki o maddeyi aldığında kendinde olmuyor, başka birine dönüşüyor. O aslında uyuşturucu madde kullandığında bir insan bile değil. Çünkü bir insanın içinde taşıdığı bütün vasıflardan yoksun bir duruma geliyor. Vicdan, merhamet, sağduyu gibi bütün vasıflardan yoksun bir hale gelen bir birey oluyor ve çok korkuyorsun. Ona bir şey anlatmak, bir şey söylemek çok zor. Onun istediği şeyleri yerine getirmek de çok zor. Çünkü para istiyor ve o parayla ne yapacağını biliyoruz. Gidip uyuşturucu madde alacak o maddeyi aldıktan sonra hem evdekileri rahatsız edecek hem de sağlığından olacak…

 

Yaşadığımız zorlukları sıralayacak olursam; birincisi aile huzuru yok, bir tedirginlik hakim, herkes diken üstünde, bir kaygı, bir korku. Sonra başka bir serüvene sürüklüyor bu olay. Cezaevi, polisler, eve baskınlar, kavga edip tartıştığı insanlar, sonra borç aldığı insanlar eve gelmeye başlıyorlar.  Sonrasında babam borç batağına girdi, bir taraftan geçim sıkıntısı bir taraftan korku. Çünkü evde yaşanılan bir dehşet de var, evin içinde canlı bir bomba geziyor sanki. Evde kime nasıl patlayacak diye korkuyorsun. Nasıl bir tepki vereceğini de bilmiyorsun, bazen daha sert tepki verdiğinde olaylar daha da kötü bir hal almaya başlıyor. Eğer yumuşak tepki verirsek daha sakin oluyordu. Para vermediğimiz zaman dayak yiyorduk, evi yakmaya kalktı 2 defa evi yaktı. Sonra bir defa boğazıma bıçak dayadı para vermezsen boğazını keserim diye.

 

Gazete Seyyar Editörü:  Aile bireyinizin bu maddeyi kullandığını öğrendiğinizde durumu güvenlik güçleriyle paylaştınız mı?

 

Bağımlı ailesi: Paylaştık tabi. Birkaç defasında AMATEM’e götürdük. Onlar da geldi konuştular, bir ara kullanmadı mesela. 8 ay, 3 ay gibi kullanmadığı dönemler oldu. Şehir değişikliği yapıldı. Sonra yurt dışana götürdü babam ortamdan uzaklaşırsa daha iyi olur düşüncesiyle.

 

 

 

 Gazete Seyyar Editörü:  Aile bireyinizi kendiniz başta olmak üzere ailenizden uzaklaştırmaya yönelik çabanız oldu mu?

Bağımlı ailesi: Biz aslında ailemizden uzaklaştırmak için değil, bulunduğu çevreden uzaklaştırma girişimlerimiz oldu. Bu da şöyle ki bulunduğu çevreden uzaklaşır, farklı şeyler görür ve bu maddeden uzaklaşır düşüncesiyle şehir dışı ve yurtdışı gibi seçeneklere başvurduk. Ailemizden uzaklaştırmak için değil. Biz bu durumdan sonra onunla daha fazla ilgilenmeye başladık bütün akrabalarımız, yakın çevremiz.

 

Gazete Seyyar Editörü:  Son olarak neler söylemek istersiniz?

 

Bağımlı ailesi:  Ailelere çok önemli bir rol düşüyor. Aileler çocuklarının arkadaşlarına çok dikkat etsinler. Çocuklarını spora yönlendirsinler, müziğe yönlendirsinler. Hiçbir şey yapamıyorlarsa evde kaliteli zaman geçirmeye çalışsınlar. O çocuk sokağa çıkmasın. Çünkü çıktığında nasıl bir tehlike ile karşılacağını bilmiyorsunuz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER